Šípky, plody plné vitamínů

Plody plné vitamínů v zimě dodají sílu a zdraví. Poradíme, kdy a jak šípky sbírat, sušit, ale hlavně jak se chránit před nemocí.

Planá růže šípková je půvabný voňavý keř a její šípky jsou výtečné. Roste často jako plevel na okrajích pastvin, lesů i u silnic. Plody jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Důležitý je zejména vitamin C, který posiluje obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním.

Šípky obsahují 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! Pro srovnání citrony mají 50 mg a jablka 20 mg.

Šípky dále zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil, ovlivňují srážlivost krve, nachlazení, zlepšují zásobování těla kyslíkem a udržují schopnost soustředit se.

Obsahuje také vitaminy B1 a B2, které se podílí na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Dále kombinaci vápníku a rutinu, která je součástí léků, například proti onemocnění dásní. V šípku najdete také fosfor a draslík.

Kdy a jak šípky sbírat?

Tyto chutné plody se sbírají od konce září do konce března.  V září můžete šípky sbírat, když jsou oranžové až červené a tvrdé.

Sběr až po prvním mrazíku

My však doporučujeme sbírat a vychutnat si čerstvou šťávu z šípků i v zimě, kdy šípky přejdou mrazem. Změklé šípky vám dají tu nejsladší a nejzdravější pochutinu, kterou nenajdete v žádném bonbónu.

Sušení šípků

Šípky důkladně omyjte ve vodě a na utěrce pak dokonale usušte. Takto jsou šípky připraveny k sušení. Můžete je sušit celé nebo nakrájené.

1. Sušení v sušičce
Mohou se sušit celé, namleté i nasekané. Používáme-li sušičku, držíme se návodu pro její použití.

2. Sušení v troubě
Celé šípky rozprostřeme na pečicí papír na plech a při teplotě kolem 60 °C je sušíme v troubě s mírně otevřenými dvířky. Při teplotách vyšších, než 80 °C snadno zhnědnou nebo se připálí.

3. Sušení vzduchem
Je  také možné nechat sušit šípky jen na vzduchu, případně na podzimním sluníčku. Oprané, přebrané a suché šípky nasypeme na drátěnou podložku. Připravenou podložku s šípky vynášíme za slunečných dní na balkon nebo na terasu. Čas od času šípky prohlédneme jestli náhodou neplesniví, ale nestává se to.

Optimální je, pokud šípky dosušíte do tmavočervené barvy. Správě usušený šípek je tvrdý a při zmáčknutí praskne s drolí se. Nesmí zůstat uvnitř vlhký nebo vláčný.

Skladování sušených plodů

Skladovat by se měly v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě. Delším skladováním se snižuje obsah vitaminů, takže by doba úschovy neměla překročit jeden rok.

Použití šípků

Existuje mnoho způsobů, jak nasbírané šípky zpracovat. Pokud již máte nasušeno, určitě si připravte lahodný šípkový čaj plný vitamínů. Máme pro vás pár tipů na využití těchto úžasných plodů.

Lahodný šípkový čaj

Abyste získali plnou vůni a chuť šípkového čaje, je potřeba ho připravovat přímo z celých plodů. Šípkový čaj je nejen lahodný, ale také prospěšný. Obsahuje velké množství látek, vitamínů, které lidské tělo potřebuje.

  • 1/2 hrnků sušených šípků
  • 5 hrnků vody

Půl hrnku šípků vaříme s 5 hrnky vody cca 30 minut. Množství můžete samozřejmě upravit a samozřejmě je vhodné přihlédnout k velikosti plodů. Je účinný proti nachlazení, zvyšuje imunitu, snižuje riziko onemocnění srdce a rakoviny. Pomáhá také při onemocnění dásní.

Samozřejmě nemůžeme opomenout na náš zábal Mamavis dle V.Priessnitze, který pomáhá při nachlazení, bolení a škrábání v krku, příznaky onemocnění laryngitidy,  onemocnění horních cest dýchacích jako je chřipka  a další. Jak funguje Priessnitzův zábal se můžete dočíst zde.

Pro lepší názornost je možné shlédnout video.

Šípky pro unavené oči

Namočte dva tampony do chladného, silného šípkového čaje a dejte si je na oči.

Sirup ze šípků

  • 1 kg zralých šípků
  • 2 litry vody
  • 1,5 kg cukru krupice

Čerstvě nasbírané šípky propláchneme studenou vodou, necháme okapat a poté rozdrtíme. Směs zalijeme litrem vody a za stálého míchání vaříme 10 minut. Pak scedíme přes husté sterilní plátýnko a drť, která se zde zachytí, znovu zalijeme litrem vody, opět přivedeme k varu a vaříme dalších 10 minut.

Získanou šťávu zase přecedíme a obě tekutiny slijeme dohromady. Nasypeme cukr, který necháme rozpustit. Sirup zahříváme na teplotu 80-90 °C opět po dobu 10 minut. Sirup naplníme do nádob a necháme vychladnout. Skladujeme na chladném místě.

Šípková marmeláda

  • 1 kg šípků
  • 200-300 g cukru krupice
  • 1/2 balíčku želírovacího prostředku

Vyzrálé šípky vaříme do měkka. Ty potom prolisujeme, ale vzniklý odpad ještě zředíme vodou tak, aby se všechna dřeň vylisovala. Protlak vaříme, dokud nezhoustne, přidáme cukr, želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme.

Dekorace z šípků

Šípky se hodí také při tvorbě dekorací. Například podzimních či Vánočních věnců.

A kdo si letos nestihl  šípky nasbírat, může si koupit šípky sušené nebo rovnou šípkový čaj. Při výběru čaje si prostudujte složení, abyste si zvolili takový, kde hlavní přísadou budou šípky 🙂

Další články o bylinkách najdete zde

Martina Štefanková
Máma, která ví... že příroda léčí a je milující Matkou nás všech. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře