Česnek a jeho účinky

Česnek a jeho účinky

Česnek patří odedávna jak mezi léčivé rostliny, tak je i tradiční součástí našeho jídelníčku. Všeobecně je známo jeho antibakteriální působení, ale má i řadu dalších účinků. Celá rostlina má charakteristický zápach, který je nejsilnější v její cibulce, složené z jednotlivých stroužků česneku. Tato cibulka obsahuje všechny důležité látky, které odpovídají za působení česneku. Kromě cibulky se ale sbírají i listy.

Léčivý účinek česneku je znám odedávna. Do našich zemí se dostal ze střední Asie, konkrétně z Mongolska. Znali ho i ve starověku, v Egyptě a vůbec celé oblasti Středomoří. Jedli ho staří Řekové, Římané i Židé. Tehdy byl považován za posvátnou rostlinu. Řekové a Římané jím krmili své vojáky, u Židů se stal charakteristickou součástí jejich jídelníčku. V našich zemích sice nebyl posvátnou rostlinou, ale odedávna se tradovalo jeho ochranné působení proti magickým bytostem, jako byli vlkodlaci a upíři.

Česnek obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny B1, B6 a C a z minerálů hlavně mangan, selen, vápník, měď, draslík, fosfor a železo. Dále obsahuje flavonoidy, silice, polysacharidy, lutamylpeptidy, saponiny a lektiny. Nejdůležitější účinnou složkou je silice allicin.

Allicin vzniká během mechanického porušení (tj. nasekání, drcení, či rozžvýkání) a je odpovědný za antiparazitární účinky. Kromě již zmíněného antibakteriálního účinku, česnek podporuje vykašlávání, pocení, snižování hladiny cholesterolu i hladiny cukru v krvi a dále působí jako přírodní antihistaminikum a antiparazitikum. Výrazná chuť česneku může u někoho výjimečně způsobit díky individuální nesnášenlivosti žaludeční potíže či alergickou reakci.

Ideální je jíst česnek syrový. Pokud ho podrobíme tepelné úpravě, dojde ke snížení obsahu účinných složek. Doporučená dávka syrového česneku je jeden stroužek denně (přibližně pět gramů).

Když máte chřipku, infekci, angínu, nebo některá další onemocnění, obvykle Vám lékař předepíše antibiotika. Antibiotika však nejsou vždy nejúčinnější a pro tělo jsou často přítěží, někdy můžeme trpět i vedlejšími účinky, jako je pocit nevolnosti, bolesti žaludku, nebo možné halucinace. Antibiotika také ničí přátelské mikroorganismy střev. Je tedy dobré vyzkoušet nejprve dostupné přírodní léky jako je například již zmíněný česnek. Určitě jej vyzkoušejte!

 

Pravidelná konzumace česneku výrazně zlepšuje funkce imunitního systému a je tak účinným pomocníkem v boji s nachlazením. Látka allicin vzniká při mechanickém porušení česneku z látky aliin. Allicin v sobě obsahuje síru a je to velmi nestabilní sloučenina, která se mění na jiné sloučeniny obsahující síru. Až těmto látkám jsou připisovány léčivé účinky česneku. Zlepšují imunitní odpověď některých bílých krvinek, které bojují s viry (např. viry způsobující chřipku a nachlazení).

Česnek může přispívat ke snížení vysokého tlaku a také snižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu, čímž se omezí vznik kardiovaskulárních chorob. Cholesterol je v těle potřebný. Pokud ho je však příliš a je přenášen pomocí lipoproteinů s nízkou hustotou, může se hromadit v cévách a usazovat se na stěnách cév. Vnitřní průměr se následně zmenší a je tak vyšší riziko vzniku infarktu, nebo mrtvice.

Dalšími účinnými látkami, které česnek obsahuje, jsou antioxidanty. Antioxidanty přeměňují volné radikály (produkty oxidačního stresu) na méně reaktivní sloučeniny. Oxidační stres urychluje proces stárnutí. Kombinované účinky česneku mohou zabránit rozvoji Alzheimerovy choroby a demence.

Česnek a hlavně jeho účinné látky mají pozitivní vliv na spoustu dalších problémů, např. pomáhá se správnou váhou miminek během těhotenství, snižuje riziko rakoviny, nebo pomáhá při detoxikaci organismu. Navíc je česnek chutný pro většinu lidí, tudíž není problém jej zařadit do běžného jídelníčku.

Již stovky let se česnek používá mnoha způsoby a na různá onemocnění – nachlazení, infekce uší, angína, bradavice, kvasinkové infekce, zánět dutin, astma, zácpa, a dokonce i impotence. V současnosti se vědecké laboratoře čím dál tím více zabývají léčebnými účinky přírodních antibiotik a objevují, že lidé v minulosti měli opravdové důvody proč používat tyto způsoby léčby.

Mamavis doporučuje:
Jezte a žvýkejte česnek při nachlazení. Přidávejte jej do stravy. Využijte také vonných látek česneku a vložte je do všitých kapsiček našich zábalů Mamavis (Zábal na krk, Zábal na hrudník), které jsou plné zdraví, síly a mateřského objetí. 🙂

 

Zdroje:
https://cs.medlicker.com/1079-cesnek-proti-nachlazeni
https://cs.medlicker.com/1111-cesnek-a-zdravi

Martina Štefanková
Máma, která ví... že příroda léčí a je milující Matkou nás všech. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře