Bezinkový likér jsem si zamilovala. Zkrátka tento voňavý likér doporučuji.
Bez černý je bylinka, která dokáže Vaše zdraví skvěle podpořit, tak proč si z ní nevyrobit likér, který Vás v zimě prohřeje a krásně naladí a dětem nahradí sirupy z lékárny.
Pojďme si jej společně vyrobit.
Budeme potřebovat:
Plody bezu černého zrají většinou v září. Plody trháme s celým květenstvím.
Doporučujeme plody lisovat za studena a to přes plenu, nebo dětské tričko, z kterého Vaše dítě vyrostlo, nebo nelze vyprat. Použila jsem staré tričko Natálky 🙂
Na doporučení našeho bylinkáře je důležité, abychom tentýž den bezovou šťávu vytvořili.
Nyní bezovou šťávu přeměníme na bezinkový likér a pro děti bezinkový sirup.
Bezovou šťávu přivedeme k varu. Náš bylinkář doporučuje vařit pouze do pěny nikoliv do bublinkování 🙂
Přidáme 1 kg cukru, rozpustíme jej a v této fázi výroby rozdělíme dané množství na dvě poloviny. Z jedné pokračuji v přípravě bezinkového likéru. Druhou část necháme vychladnout a přelijeme do sklenic.
Výhodou je to, že postup je do této chvíle stejný a zbytek už je nenáročný, takže z jednoho receptu máme dva výrobky – jeden pro dospělé a druhý pro děti.
Při nachlazení však nemůžeme opomenout náš Priessnitzův zábal Mamavis, který společně s bezovým likérem tvoří zázraky.
U bezinkového likéru pokračujeme dále tak, že přidáme do bezinkové šťávy silnou tureckou kávu.
Necháme vychladnout a až potom přidáme alkohol (50/50) a vanilkový cukr, či lusk.
Když jsme s chutí spokojeni, nalijeme likér do sklenic, zašroubujeme a máme hotovo.
Skladování a dávkování bezinkového likéru
Uchováváme v chladu, ve spíži, ve sklepě apod. Bezinkový likér vydrží dlouho, několik měsíců (i let), v podstatě do doby, než jej vypijeme nebo rozdáme 🙂